Despre bentonita

Să explicăm cum acţionează bentonita în operaţia de limpezire a vinului dar fără a intra în amănunt.  După cum am amintit şi în celelalte articole bentonita este o substanţă de origine minerală al cărei principal constituent este montmorilonitul. Acest silicat de aluminiu hidratat are structură cristalină specială: cristalele sale au proprietatea de a se desface în straturi foarte fine între care apa pătrunde cu uşurinţă, volumul iniţial putând creşte de până la 10 ori.

În desenul alăturat sunt reprezentate schematic straturile cristaline ale bentonitei ce înglobeaza prin adsorbţie lichidul reprezentat prin sferele albastre. Lichidul fărâmiţează structura cristalină a bentonitei apărând dispersia coloidală. Particulele coloidale rezultate au capacitatea să adsoarbă şi să fixeze atât proteinele cât şi alte impurităţi în principal datorită încărcării cu electricitate de semn negativ.

Deşi puţin complicată aceasta descriere ea ne ajuta să întelegem de ce bentonita nu modifică sau modifică nesemnificativ proporţia unor constituenţi de bază ai vinului.

Tratamentul cu bentonită are efect favorabil şi sub raport organoleptic, accentuând însuşirile pozitive de gust şi miros. Totodată, contribuie la realizarea stabilităţii biologice, ducând la eliminarea microorganismelor aproape în totalitate.

1 părere despre “Despre bentonita

  1. Cunosc putin bentonita din anii 1980 ,dar nu stiu cantitatea pe care s-o folosesc pentru 100 de litrii de vin si de unde il pot cumpara,multumesc Stefan.

Scrie un Comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *