Cleirea vinurilor

Cleirea îşi trage numele de la acele substanţe care, dispersate în apă produc o masă semicoloidală numită clei. Limpezirea vinurilor prin cleire reprezintă acele intervenţii asupra vinului cu substanţe organice, minerale şi chimice cu scopul limpezirii şi/sau stabilizării lui.

Cum acţionează

Substanţele limpezitoare şi stabilizatoare (organice, minerale sau chimice) dispersate fin în masa vinului formează particule coloidale, care posedă o remarcabilă capacitate absorbantă. Ele deţin atât o energie de suprafaţă, cât şi o energie electrostatică, fiind încărcate cu sarcini electrice pozitive sau negative. În procesul de cleire, mecanismele care acţionează au la baza fenomene coloidale, de absorbţie şi floculare, precum şi interacţiunea dintre coloizii adăugaţi şi cei existenţi în vin.

Condiţii pentru cleire

Pentru ca limpezirea vinului prin cleire să se realizeze la un nivel corespunzător se cer să fie îndeplinite anumite condiţii:

  • vinurile nu trebuie să prezinte nici un fel de activitate fermentativă
  • în locul unde se execută operaţia să nu existe variaţii mari de temperatură
  • substanţele folosite la cleire să fie bine dispersate şi omogenizate în masa vinului>

Temperatura optimă de cleire este cuprinsă între 10 şi 15⁰C.
Mai amintim că cea mai des întâlnită metodă de cleire este cea cu bentonită care este de fapt o argilă pudră ce limpezeşte produsul şi elimină proteinele.

2 păreri despre “Cleirea vinurilor

  1. Buna ziua
    Am pus bentonita praf direct in vin fara sa o amestec inainte cu apa. Are ceva?

    1. Buna ziua
      Da, este foarte probabil ca tratamentul sa nu aiba rezultat sau sa nu fie unul satisfacator. Vestea buna este ca vinul nu se compromite. Asteptam sa ne spuneti cum se prezinta vinul dupa ce-l trageti. Va vom sfatui ce e de facut in acel moment.

Scrie un Comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *